Välkommen tillbaka till 1700-talet

I Williamsburg i New York bor chassiderna, de ultraortodoxa judar som lätt känns igen på sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Chassiderna konserverar en gammal religiös värld och tillbakavisar det moderna västerländska samhällets värderingar och levnadssätt. Trots att de bor i hjärtat av en världsmetropol lever de mer eller mindre isolerade från sin omgivning.

Håll i er, det här är helt sjukt. Jag ska dra lite mer fakta om dessa alldeles strax ska bara berätta att vi alltså gjorde en resa hit igår, söndag. För att se hur det ser ut där de lever och för att se dessa tossiga människor samlade på ett och samma ställe. Egentligen tycker jag synd om dem, de är ju helt fast i skiten och om de skulle vilja bryta sig loss hade de vart helt ensamma sedan och deras familj skulle vända sig mot dem.



Jag vet knappt var jag ska börja. Men som på bilden här ovan klär de sig iaf.

Männen har en lång svart rock, svarta finbyxor, svarta finskor, stor svart hatt (oftast bredare än den han har på bilden) och sedan sparar de håret ovanför öronen ända från att de är små och så snurras detta håret varje morgon för att få till de där korkskruvarna som ska hänga där. Resten av håret på huvudet rakar de till stubb.

Kvinnorna har också lång svart rock, gärna otroligt tjock, de har svarta finskor, väldigt damiga, och så har de hudfärgade strumpbyxor. Dessa måste det vara en viss tjocklek på, oerhört tjocka. De får inte visa sitt hår så de har ofta peruk. Många av kvinnorna har en sjalett på huvudet och en liten, jag vet knappt hur man ska förklara det men det ser ut som snurrat löshår som de låter synas längst fram i pannan. Ser fruktansvärt fånigt ut. Kvinnorna ser alla ut som små tanter, även om de är unga.

Detta kortet här uppe är alltså inte precis så som de ser ut, dem som vi såg. Men när jag var där så kunde jag bara inte med att ta ett kort, även om de inte hade märkt det så hade de känts som djur på ett zoo och vi var där för att titta på aporna i princip. Sanningen var ju faktiskt att vi skulle åka dit för att se hur de levde och för att se dem i sin hemmiljö men ändå.
Jag har sett ett par av dem på Manhattan men de försöker hålla sig ifrån "vanligt" folk i den mängd som går.

Chassidismen är en ortodox gren av judendomen. De har liksom fastnat i de gamla tiderna. De klär sig som förr och de anpassar sig bara till det moderna samhället så mycket som de absolut behöver. De har exempelvis ingen tv eller datr eller radio. Jag kan inte så mycket alltså det är bara lite småsaker jag vet men jag tycker det är otroligt fascinerande. De får ju som sagt inte umgås med andra människor så de bygger upp sitt eget lilla samhälle med skolor, butiker, matäffärer mm. Sedan får de otroligt många barn också. Att de får tio stycken är inte ovanligt. Och jättetätt dessutom. DEt blir ju såklart problem med att leva på detta viset också. Bland annat så tvingas de ju välja partner att gifta sig med coh skaffa barn enligt speciella system. De har haft problem med incest eftersom tillslut är ju alla släkt så de har alltså fått sätta in speciella system för att hålla koll på det.

Jag tycker synd om barnen, jag menar de vet ju inget annat först men förr eller senare kommer de ju få reda på att de är alldeles instängda i sin lilla värld. De kommer ju någon dag inse att det finns andra människor där ute också och att de har hållts ifrån dem. Det måste vara jobbigt. Man annars går de väl ingen nöd på dem. De har ju många syskonatt leka med istället för att bråka om tv-kontrollen och de får ju leka med andra barn också, bara de är chassider.

De där två korkskruvarna som männen jobbar upp på morgonen är jag inte helt säker på varför de har. Jag vet att det är något religöst och för att de ständigt ska påminnas om något men jag vet inte exakt vad.

Jag trodde i alla fall jag skulle skratta ihjäl mig när jag kom dig och såg alla dessa gubbarna vandra omkring där, den ena värre än den andra.

Tog lite kort på samhället där, de kommer komma in inom kort.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback