春節

Igår, måndag var det kinesiska nyåret eller vårfestivalen som de också kallar det.  Det traditionella kinesiska nyåret infallervanligen i slutet av januari eller början av februari. Det är den största och viktigaste av den traditionella (och moderna) kinesiska högtiderna och markera inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret.

En mängd traditioner finns runt det kinesiska nyåret. Nyårsfesten hålls som regel på nyårsafton, medan nyårsdagen är vikt åt vän- och familjebesök. Midnatt firas in med smällare och fyrverkerier. En obligatorisk symbolladdad rätt i större delen av Kina är fisk, eftersom uttalet för fisk är det samma som för ordet "överflöd". Barn, men också många andra, får vanligen en nyårspeng i ett rött kuvert, och många arbetsplatser delar ut en 13:e månadslön till sina anställda. Vårfestivalen är också för många den längsta arbetsfria perioden på året.

Här i USA har man kunnat märka av detta faktiskt. Många affärer som ägs av kineser har vart stängda i någon vecka. Det är tydligen så att man åker iväg till släkt och vänner och stannar där ett bra tag. Jag märkte dock inte av det så mycket när jag var inne i China Town. Man skulle väl vart där igår isåfall.










Kommentarer
Postat av: Cecilia (Zizzi)

vad betyder rubriken?

2009-01-27 @ 21:56:30
URL: http://cookai.blogg.se/
Postat av: Jessie

Betyder Kinesiskt nyår typ :)

2009-01-28 @ 22:07:54
URL: http://karinjessicamaria.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback